Sådan indretter du den perfekte, store stue

En stor stue er altid en lækker luksus at have. Den ekstra plads giver mange muligheder for din indretning, og gør at stuen kan bruges til flere ting på en gang. En stor stue, eller et stort rum i det hele taget, kan dog hurtigt virke tom og ”for stor”. Dette er der en række ting du kan gøre ved, men mest centralt er det, at du sørger for at dele stuen op i mindre rum i rummet. Disse rum kan have en række funktioner: spisestue, opholdsstue, hyggekrog osv.

 

Når du opdeler stuen, er det vigtigt at du klart markerer rummet fra resten af rummet. Flyder det hele ud i ét, er hele formålet med at dele stuen op, gået tabt. Der er en række ting du kan bruge til at dele rummet op. En god løsning og simpel løsning er at bruge møblerne til at markere skællet mellem et rum og et andet. Sofaer er særligt gode til dette. Du kan for eksempel stille sofaen ud i rummet i stedet for op ad væggen. Særligt højryggede sofaer er gode til dette formål, men alle sofaer kan fungere.

 

Alternativ rumopdeling

 

Tæpper er en anden god løsning til at markere rum i rummet. Hvis du for eksempel har et sofaområde med et par dreje- og lænestole, en fodskammel samt et sofabord, så kan et tæppe binde disse møbler sammen, og give følelsen af et sammenhængende rum. Også planter kan være brugbare til at dele stuen op. Ofte kan de ikke stå alene, men kan for eksempel stå som et hjørne mellem to sofaer eller lignende. Det gode med planter er, at de visuelt opdeler rummet, men lader lyset strømme igennem på en naturlig og elegant måde.

 

Også det unaturlige lys er vigtigt når du opdeler stuen i mindre rum. Det er vigtigt, at hvert mindre rum i rummet har sit eget lys, samtidig med at hele stuen kan lyses op. For eksempel er det godt med en lampe over spisebordet, der stort set kun rammer spisebordsrummet. I et sofaområde, eller en hyggekrog, er det godt med mange små lyskilder. Læselamper og lavthængende loftslamper kan hjælpe med at skabe en mere intim stemning i det store rum. Desuden hjælper disse lamper til skellet mellem rum i rummet.

 

Fart på farverne

 

Helt hvis vægge er populære, ofte stilfulde, men også lidt en spildt mulighed. Dette har mange danskere efterhånden indset, for efter årtier med hvidt på hvidt er ting som farver og tapet på vej ind i varmen igen. Dette kan hjælpe på indretningen i mange typer rum, men særligt i en stor stue kan det være et godt trick at have oppe i ærmet. Farver kan hjælpe med rumdelingen fra før, men er ellers også bare en måde at give stuen et twist.

 

I princippet kan man male alle vægge, men er du lidt skeptisk kan du med rette starte med at male blot én væg. Dette er noget der i sig selv giver et flot resultat, og også kan hjælpe dig med at overveje, om resten af stuen skal males. En anden mulighed er at male loftet. Dette gælder særligt for stuer med højt til loftet. Dette kan medvirke, at lofterne ikke føles så langt væk, og giver rummet dybde og karakter.

 

Tænk stort

 

Det sidste tip handler om alt du putter i stuen. Hvad end det er møbler, planter eller andet – tænk stort. I en stor stue kan ting som små møbler og planter hurtigt overvældes af størrelsen, og næsten se komiske ud. Også lange gardiner kan være prikken over i’et i din indretning af stuen. Gardiner der går næsten fra gulv til loft, får vinduerne til at fremstå større, og giver stuen dybe og karakter. En perfekt afslutningsdetalje.