5 ølglas du skal have styr på

(Annonce)

Er du også ved at blive mere og mere glad for at drikke forskellige øl, men har du stadig ikke helt styr på forskellen mellem de forskellige ølglas, så vil vi i denne artikel give dig en god start på dit øl eventyr.

Her får du gennemgået fem af de mest væsentlige ølglas som findes, samt hvilke kvaliteter disse glas bidrager med, i forhold til den øl du serverer.

 

Pilsnerglasset


Det første glas vi har på listen, kender du sikkert allerede. Det er nemlig pilsnerglasset, som du uden tvivl har fået serveret kølige fadøl i på både restauranter og barer rundt om i landet.

Kendetegnende for pilsnerglasset er dets høje og slanke figur. Der er rummelighed til et flot hoved af skum, og kulsyren i øllet får virkelig lov at komme til sin ret.

Pilsnerglasset er designet til at ramme øllet helt bagerst på tungen, hvor bitterhed smages.

Af denne type glas er det naturligvis oplagt at drikke pilsnere, men du kan også sagtens drikke andre lette lyse øl, som slukker tørsten.

 

Snifterglasset


Her er der tale om et rigtigt glas til ølentusiasten. Du stiller dig nemlig ikke tilfreds ved blot at smage på øllet i dette glas, her vil du også gerne have muligheden for at stikke næsen i skummet og virkelig indsniffe aromaerne, hvorfor glasset kaldes et snifterglas.


Glassets skål skal gerne være meget bredt mens det mod åbningen snævrer ind. Dette er med til at holde på alle smags- samt duftnoter.


Ligesom når du smager på vin eller mange andre typer alkohol, så tillader snifterglasset også, at du slynger øllet rundt i glasset, for at frigøre en masse smagsaromaer.


Det er altså mere smagstunge øl, som gør sig godt i sådan et glas, heriblandt mørkere øltyper og IPA øl. 

 

Pintglasset


På pubben er pintglasset en stor del af udtrykket, når du får serveret en pint. Her er alt hvad der hedder fod, stilk og ekspressionistiske former udeladt, og det handler udelukkende om selve kernen nemlig øl. Fordelen ved pintglasset er endda, at der kan være meget øl i glasset, og dets relativt brede cylinderåbning tillader, at indholdet virkelig kan løbe gennem halsen.


Du kan principielt servere de fleste øltyper i dette glas og stadig slippe godt fra det, hvilket gør pintglasset til en uundværlig klassiker, når det omhandler ølglas.

 

Hvedeglasset


Det helt essentielle ved servering af weissbier er, at der er masser plads til skummet. Her er der nemlig utroligt mange berigende duftnoter at hente. Hvedeøl danner nemlig en meget aromatisk skumtop, som faktisk varer ved i lang tid.


Hvedeglasset er altså ideelt til at forme og bevare skummet, som dannes. Ligesom med pilsnerglasset placeres øllet bagerst på tungen, hvilket frembringer bitterheden.

 

Tulipanglasset


Sidst men ikke mindst har vi tulipanglasset, som er bredest ved glassets skål. Herefter snævrer glasset sig ind, som du nærmer dig åbningen, men i stedet for at fortsætte indsnævringen folder glasset sig ud til sidst.


Dette betyder at mange af de egenskaber vi har beskrevet hos de foregående ølglas, er kombinerede i ét. Der er plads til skummet og der bliver taget hånd om alle noterne, som indkapsles i glasset.


Tulipanglasset er dermed en sammensætning af det bedste fra to verdener, som gør det til et ideelt allroundglas, som omfavner lette lyse øl såvel som tunge og mørke øl.

 

Og dermed nåede vi til vejs ende, hvilket forhåbentligt kan give dig en god start på dit øl eventyr.

Rigtig god fornøjelse!