Få et næsten nyt tag med en ordentlig tagrens

Mange danske husejere kender sikkert til irritationen over alger og mos på sine tage. Et pænt og vedligeholdt hus kan få et ellers fint helhedsindtryk ødelagt af et alge- og mosfyldt tag. Er du en af disse husejere, og overvejer du hvad du skal gøre ved dette, er det vigtigt at vide hvor algerne kommer fra, og hvad problemet er.

 

Hvad der følger her, er en lille guide til alger og mos på taget. Vi vil gennemgå hvad alger er og hvor de kommer fra, hvad de kan skabe af problemer på tage, og afslutningsvis se på tagrens som en mulig løsning på problemet.

 

Alger og mos på danske tage

 

Alger er i sig selv en lidt blandet kategori, og det er svært at komme med en eksakt definition. For det første findes der flere typer alger, og nogle af de ting vi i hverdagssprog betegner som alger, er fra et naturvidenskabeligt synspunkt ikke teknisk set alger. På trods af dette, er der en række ting der binder alger sammen – særligt dem de danske husejere døjer med. Der er typisk tale om små organismer uden rødder, som derfor gerne skal have det ekstra vådt for at overleve.

 

Dette er desværre dårligt nyt for husejere på breddegrader som de danske. Det fugtige og våde danske vejr er muligvis ikke en favorit for mennesker, men alger og mos stortrives i det. Det er derfor, at særligt danske husejere er ekstra udsat for mos og alger. Alger kommer frem når det bliver fugtigt. Nogle alger kan faktisk ikke ses hvis det har været tørvejr i lang tid, men kommer typisk igen når det bliver vådt, og fjernes altså ikke af tørvejr. Vil man af med dem, skal der mere til.

 

Problemerne med alger forværres over tid

 

Men hvornår skal man så fjerne alger. I først omgang er alger og mos mest et kosmetisk problem. Alle kan blive enige om at alger, uanset omfang, ikke ser synderligt pænt ud, men ved små mængder er de typisk ikke skadelige for taget. Alger spreder sig dog, og her kan der, over en længere periode, begynde at komme problemer. Problemerne er sjældent nu og her, men kan ske over tid.

 

For eksempel kan alger holde på fugt, og kommer mos ind under taget, kan det i frostvejr udvide sig og derved skade taget. Dermed kan fjernelse af alger og mos fra taget ikke blot være en kosmetisk forbedring, det kan være en investering i taget på sigt. Fjernelse af alger skal dog ske ordentligt, da en dårlig fjernelse kan skade taget mere end det gavner, og da hele pointen er et bedre tag, undergraves dette hvis fjernelsen af alger og mos ikke udføres ordentligt.

 

Forebyg med en algebehandling

 

Så hvordan fjernes alger og mos så bedst fra et tag? Hvis det skal gøres ordentligt og uden at taget lider unødig last, så vil en tagrens været svaret. Rensningen sker som regel fra jorden, hvor algerens systematisk sprøjtes udover taget ved hjælp af en lanse. Tage på almindelige huse er nemlig sjældent lavet til at der skal gås på dem, så det at sende en person op på taget, kan gøre mere skade end gavn på dine tagsten.

 

Efter algebehandlingen går der typisk noget tid før resultatet for alvor kan ses. Algerensen fjerner nemlig ikke alle alger og mos, men løsriver dem, så vind og vejr fjerner dem af sig selv. En tagrens holder dog ikke for evigt, og vil du gerne bevare det gode resultat, er det en god idé at vedligeholde det. Dette sker bedst med en årlig tagrens. Får du gjort dette regelmæssigt, så vil dit tag fremstå nyt og rent hele året rundt.