Ondt i ryggen - er kiropraktor eller fysioterapeut noget for dig?

Hvert år rammes utroligt mange danskere af ondt i ryggen. Faktisk er det sådan at op mod 8 ud af 10 danskere vil opleve rygsmerter af en eller anden art i løbet af deres liv, hvor seriøsiteten af disse rygsmerter dog er meget forskellige. Men hvor stort er problemet egentlig? Hvad er årsagen til rygsmerter? Hvor finder du bedst hjælp – lægen, kiropraktoren eller fysioterapeuten? Og hvad kan du selv gøre?

 

Problemet overordnet set

 

Ondt i ryggen er som nævnt utrolig udbredt. Cirka 80 pct. af danskerne vil opleve det i deres levetid, hvilket gør det til en af de mest udbredte helbredsproblemer herhjemme. Trods de høje tal, er der også grund til ikke at være for bange for disse smerter. 90 pct. af alle rygsmerter er nemlig ufarlige, og er dermed ikke tegn på hverken sygdom eller skader.

 

Dette betyder ikke, at de bør banaliseres, og de kan være meget smertefulde, men vigtigt er det at påpege, at de ikke er symptomer på noget værre. Dog kan deres påvirkning på din dagligdag være store og behandling kan absolut være på sin plads. Desuden forholder det sig sådan, at omkring 50 pct. af folk, der får rygproblemer, får det igen inden for nogle år. Disse er igen typisk ufarlige, men viser hvordan rygproblemer hurtigt kan blive et problem i hverdagen.

 

Årsager til smerter

 

Rygproblemer kan skyldes mange ting. Ofte forholder det sig faktisk sådan, at det kan være tæt på umuligt at sige hvad årsagen er med 100 pct. sikkerhed. Dette betyder dog ikke at man ofte har et bud. Ting som overbelastning, knogleskørhed eller diskusprolaps er i de mere seriøse kategorier, mens de ufarlige rygsmerter ofte kan komme af at sidde dårligt på arbejdet, og generelt er stilsiddende arbejde ofte en kilde til mange rygsmerter.

 

Groft sagt er vi bygget til at bevæge os, så stilstående arbejde, som så mange danskere jo har, er ikke altid det bedste for kroppen i længere tid. Dog er det vigtigt at pointere, at selvom man har et arbejde hvor man er meget stilstående, er dette ikke nødvendigvis årsagen til mulige rygsmerter. Som nævnt kan årsagerne være mange, og ofte kan der også være flere faktorer der spiller ind.

 

Muligheder for behandling

 

Der er heldigvis meget hjælp at få, når det kommer til behanddling. Kommer rygsmerterne i forbindelse med en større skade, bør man selvfølgelig kontakte sin læge, eller hvor man nu har været i behandling for denne skade. Er det derimod mindre åbenlyst hvorfor smerterne er der, og skal du dermed bruge en diagnosticering, er det ofte andre veje du kan gå.

 

De to mest udbredte veje at gå ved rygsmerter, er enten ved at henvende sig til en fysioterapeut eller en kiropraktor. Ofte kan det være svært at sige hvilken der vil passe bedst, da der er en del overlap mellem hvad de to professioner foretager sig. Begge kan for eksempel både diagnosticere og behandle. Helt praktisk er der dog forskel i tilskud. Du kan, modsat fysioterapeut, ikke få dækket alle udgifter til kiropraktor gennem offentlige tilskud, men en kiropraktor kræver dog ikke en lægehenvisning for at gå til.

 

Hjælp til selvhjælp

 

En sidste mulighed er det du selv kan gøre. Her er det igen vigtigt at sige, at rygsmerter ikke bør banaliseres, og at det bedste ofte er at gå til en professionel. En kiropraktor eller fysioterapeut vil desuden også ofte give dig gode tips med, til øvelser du selv kan lave. Hvad du selv kan uden hjælp fra professionelle, er dog forebyggelse. Dette er smart at gøre for alle – uanset alder og mulig forhistorie med rygsmerter. Overordnet set handler forebyggelse om at holde kroppen i gang, så har du et stillesiddende arbejde, bør du sørge for at få rørt dig i løbet af dagen.