Skimmelsvamp på arbejdspladsen

Vi hører ofte skimmelsvamp omtalt som et meget alvorligt og farligt problem i både private hjem og på arbejdspladser. Udbrud af skimmelsvamp er dog kun i sjældne tilfælde i kategorien akut sundhedsskadelige. Det betyder dog ikke, at du skal tage let på problemer med skimmelsvamp. Det er nemlig tegn på, at der kan være alvorlige problemer med indeklimaet i din bygning – og på den lange bane kan det få alvorlige konsekvenser.


Sådan forebygger du skader fra skimmelsvamp


Der findes heldigvis noget du kan gøre.

Først og fremmest skal du tage dig godt af dine fysiske omgivelser. God vedligeholdelse af bygningen har altid været – og er stadig – den bedste både at forebygge skader fra fugt og skimmelsvamp.

Derudover skal du holde et vågent øje med de mest almindelige tegn på dårligt indeklima og symptomer på skimmelsvamp i udbrud.

Skimmelsvamp er helt naturlig at finde udendørs, men sporerne fra svampen kan også findes indenfor i støv og fugt. Ofte vil kun personer med astma eller allergi opdage generne, men er angrebet stort, vil andre kollegaer også blive ramt af klassiske symptomer på skimmelsvamp som:


 • Hovedpine                                                                 
 • Hukommelsessvigt                                        
 • Træthed                                                    
 • Svimmelhed
 • Koncentrationsbesvær                    
 • Kløende næse og øjne
 • Luftvejsinfektioner                                               
 • Åndedrætsbesvær
 • Feber                                                           
 • Astma
 • Nedsat immunforsvar                       
 • Tilstoppet eller løbende næse
 • Hoste                                                          
 • Kløe i huden

Hvis du eller dine medarbejdere oplever symptomerne ovenfor, bør I lægge særligt mærke til, om symptomerne forsvinder, når vedkommende tager hjem fra arbejde eller er væk fra arbejdspladsen i en længere periode – eksempelvis i forbindelse med konferencer, ferie eller lignende.


Det er vigtigt at være opmærksom på de forskellige tegn og symptomer, så du kan reagere hurtigt ved et udbrud. For selvom kun få bliver alvorligt syge, kan det give permanente skader på bygningen. 

 

Undgå fugt og skimmelsvamp i din bygning


Skimmelsvampen kræver høj fugtighed for at kunne vokse og gro. Derfor er fugt også et af de bedste steder at starte, når du skal forebygge mod eventuelle skader. Der findes mange vejledninger til at forebygge vækst af skimmelsvamp – og ikke mindst løsninger på problemet, når skaden først er sket – online, hos diverse styrelser og din brancheforening.


Du kan også altid kontakte et professionelt firma med fagmænd, der er eksperter i at forebygge og fjerne skimmelsvamp.


Skab tryghed på arbejdspladsen


Dit arbejde med at forebygge et udbrud af skimmelsvamp på arbejdspladsen handler ikke kun om at passe på jeres fysiske rammer i bygningen. Det handler også om at skabe tryghed for dine kollegaer og gæster i huset.


Frygten for skimmelsvamp kan skabe unødige bekymringer, som slet ikke behøver at blive til virkelighed. Det vigtigste er klar kommunikation, så ordet skimmelsvamp ikke skaber panik og overreaktion. Vær klar i kommunikationen om jeres reelle sundhedsrisiko, som i langt de fleste tilfælde er meget lav. Giv derudover tydelig information om, hvad der bliver gjort for at forebygge dårligt indeklima – og ikke mindst hvad du og dine kollegaer selv kan gøre.


Det handler om at skabe en god arbejdsplads for jer alle. Ofte behøver tiltagene hos medarbejderne ikke være større end mere fokus på udluftning samt at gøre rengøringsarbejdet nemmere med ryddelige arbejdspladser.