Tre ting, du skal tage stilling til, når du fylder 18

(Annonce)

For mange unge mennesker er der særligt én dag, der fylder meget. For attenårsfødselsdagen er noget helt særligt. Det er nemlig om noget den dag, der markerer starten på voksentilværelsen – også selvom der formentlig er mange ting, du endnu ikke ved noget som helst om. Men når du fylder 18, så bliver du myndig. Det betyder, at du nu får ansvaret for nogle ting, som du ikke tidligere har haft ansvaret for. Her er bare tre af de ting, du nu skal tage stilling til.


1. Din tandlæge


Alle børn har ret til gratis tandlægebesøg. Derfor er det formentlig heller ikke noget, hverken du eller dine forældre har tænkt meget over indtil nu. Indtil for nyligt betød det, at der var egenbetaling på tandlægen for alle over 18 år. Sådan er det dog ikke længere. Du kan derfor fortsat få gratis tandlægebesøg indtil du fylder 21 år.


Det, der nu er anderledes, er dog, at det er dit ansvar at komme til tandlægen. Eftersom mange nærer en vis tandlægeskræk, er det nemt at glemme at få det gjort. Men måske det vil blive nemmere for dig, hvis du selv tager initiativ til at finde den rigtige tandlæge.


Du vil eksempelvis være i gode hænder, hvis du vælger en tandlæge i Risskov. Her kan du nemlig finde dygtige og venlige tandlæger, som vil gøre det lidt nemmere for dig at overkomme dine tandlægebesøg.


2. Stemmeretten


Som attenårig får du desuden stemmeret. Det vil sige, at du nu har mulighed for at stemme til alle former for valg. De fleste vil nok umiddelbart komme til at tænke på folketingsvalg, men det er langt fra det eneste, du skal forholde dig til.


Du får nemlig stemmeret til:


        Folketingsvalg hvert fjerde år, eller når det udskrives

        Kommunalvalg hvert fjerde år

        Europarlamentsvalg hvert femte år

        Folkeafstemninger når de udskrives


Der er altså flere ting, du er nødt til at tage stilling til. Mens du altid har mulighed for at stemme blank, så er det en god idé at holde dig orienteret i sagerne og stemme, når du får muligheden. For din stemme kan i sidste ende få stor indflydelse både for dig og dine medborgere.


3. Dine skatteforhold


De fleste attenårige vil desuden have en form for indtægt, enten i form af SU, løn eller offentlige ydelser. Derfor vil du formentlig også være nødt til at forholde dig til dine skatteforhold. For uanset om du bliver betalt af en arbejdsgiver eller af staten, så er du skatteforpligtiget.


Når du fylder atten, vil dine skatteforhold ændre sig. Derfor er dette også et godt tidspunkt at sætte dig ned og orientere dig i det, der vedrører dig. Du vil være nødt til at holde styr på dine skatteoplysninger for resten af livet. Derfor bør du altså også vide, hvordan du gør det.


Måske du kan få hjælp af forældre, kammerater eller andre med erfaring på denne front. Alternativt kan du kontakte SKAT, hvis der er noget, du er i tvivl om.