Dansk frokost, når det er bedst

(Annonce)

Hvad er en god, dansk frokost? Det er der helt sikkert delte meninger om, alt efter hvilken alder, smagsløg og kulinariske præferencer, man har. Nogle vil mene, at det er pålæg og rugbrød eller måske et stjerneskud. Andre sværger til en frisk salat, og andre igen vil måske hellere have noget helt andet end det traditionelt danske. Helt sikkert er det i hvert fald, at vi i Danmark er kendt for godt smørrebrød som en af de klassiske retter, når der skal stemmes om den bedste frokostmenu. 


Hvad er godt smørrebrød?


Et godt stykke smørrebrød er kendetegnet ved en skive rugbrød med smør og forskelligt pålæg, garneret med alskens former for pynt. Hos Cafe Gammeltorv er du sikret klassisk, dansk smørrebrød, når det er allerbedst. Hvad siger du f.eks. til en rødspættefilet med håndpillede rejer, karrysild med kapers eller hønsesalat med bacon? Der er et væld af muligheder, der alle holder sig indenfor det traditionelle i ordets bedste betydning. For vi ved jo alle, at godt smørrebrød skal laves på en helt bestemt måde. Til æg hører rejer og til roastbeef hører remoulade og peberrod. Det bør der ikke laves om på!


Smørrebrødets historie


Som sagt er smørrebrød en klassisk servering ved frokostbordet. Men hvornår stammer smørrebrødet egentlig fra? Smørrebrød er en dansk tradition, der opstod sidst i 1800-tallet. Ordet kommer af ”smør” og ”brød” og betød oprindelig blot brød smurt med smør. I dag forbinder vi smørrebrød med noget festligt, ekstravagant og højt belagt. Dermed menes der, at der ikke spares på tilbehøret, og at smørrebrødet helst skal være adskillige centimeter i højden for at afspejle overdådigheden. Smørrebrød er noget af det første fra det danske køkken, der er blevet kendt uden for landets grænser, og når turisterne er i landet, er der travlt på de danske frokostrestauranter for at tilbyde et stykke godt smørrebrød. Der er flere grunde til, at godt smørrebrød stadig er populært. Dels er der mange forskellige smagsvarianter, så man kan altid finde en favorit, dels er det en flot servering, og dels kan mange af os godt lide det historiske, traditionelle præg, der ligger i smørrebrødet. Derfor er det også en spise, der er populær blandt både ældre og yngre.


Andre frokostretter end smørrebrød 


Men godt smørrebrød er ikke den eneste traditionelle frokostret i Danmark. Stegte sild, frikadeller eller æbleflæsk er andre gode bud på retter, hvis du gerne vil blive i det klassiske danske køkken. Ofte er frokostbordet dog centreret omkring rugbrød eller franskbrød med forskelligt tilbehør. De seneste år har der sneget sig en del mere eksotiske indslag ind på det danske frokostbord. Det kan f.eks. være hummus og falafler fra Mellemøsten, sushi fra Japan eller pizza og pastaretter fra Italien. Den engelske sandwich med lyst eller groft brød er efterhånden også blevet en favorit i Danmark.