Forårsrengøring i haven: Sådan skal du gøre

Datoen siger midt i april, og for mange danskere er det tid til at gå i haven, men det er langt fra ligegyldigt, på hvilke punkter havejerne sætter ind i disse dage. Det fortæller Naturvejleder ved Danmarks Naturfredningsforening, Majken Sundahl, ifølge TV2.
 
Få et overblik over de vigtigste opgaver her:
 
1. Så
Jordtemperaturen stiger i april måned, og hvis den når op over 8 grader, så kan du begynde så.
 
Her skal du dog være opmærksom på, at der er stor forskel på, hvilken himmelstrøg dine planter stammer fra, så undersøg altid, hvilke krav planten har, før du planter eller sår.
 
2. Plant ud
Hvis temperaturen tillader det, så plant stauder og forspirede planter til køkkenhavnen. Man siger nemlig, at sent blomstrede stauder skal plantes om foråret, og at tidligt blomstrende skal plantes om efteråret.
 
Hvis du derimod gerne vil have fat i krydderurterne, så skal du være obs på, at de er vant til at gro i lande som Grækenland og Italien, hvor jorden er en del hårdere. Derfor skal du blande jorden med muld.
 
Hvis krydderurterne står i små potter, så skal du også huske at kratte op i rødderne og skille dem ad.

 
3. Gød jorden
Hvis din have skal vokse sig stor i løbet af sæsonen, så kan du hente gratis kompost på genbrugsstationerne, købe dig til det eller lave din helt egen.
 
På græsplanen kan det være nok at lade lidt nyslået græs ligge efter klipning, da det giver næring til plænen. Og gødningen til dine stauder skal helst fordeles i bedene inden såningen.
 
Kræver plænen mere, kan du også bruge græsgødning, der fås i flere varianter og sprede på plænen.
 
4. Bekæmp ukrudt
Det vigtigste er nok at komme ukrudt til livs ganske hurtigt. Allerede i foråret skal du på jagt efter forbryderne, inden de smider frø.
 
Der er desværre ingen smutveje, når det kommer til lugningen. Hele roden skal med op, hvis du vil sikre dig, at det ikke kommer igen.
 
5. Sæt ind mod dræbersneglene
Hvis du vil af med dræbersneglene, så skal du bruge kogende vand. På nuværende tidspunkt er sneglene så små, så det er nemmere at komme af med dem nu end senere.
 
Du kan også sætte ølfælder i haven for løbende at tage de snegle, der sniger sig ind om natten. Undgår dog at bruge gift – så slår du nemlig ikke kun dræbersneglene ihjel, men også nyttedyr i havnen.
 
Gør du noget af ovenstående, når du er i haven? 

TV2