Giv din bolig mere karakter med flotte Kelim tæpper

(Annonce)

Et flot og ordentligt tæppe er en af de elementer i boligindretning mange af os drømmer om, men færre får realiseret. Grundene til dette er mange, men for mange er der en grad af mystik og måske manglende viden om forskellige tæpper.

 

Er du en af dem der gerne vil opfriske din bolig med flotte tæpper, men måske ikke ved hvor du skal starte, kan du med fordel følge med her når vi gennemgår hvad der er værd at vide om en af de flotteste og mest brugbare tæppetyper, nemlig de såkaldte Kelim tæpper.

 

Hvad er Kelim tæpper?

 

Kelim er en type tæpper der kendetegnes ved at være fremstillet ved tæt sammenvævning, hvilket resulterer i en flad overflade uden luv. Tæpperne har en lang og spændende historie, som kun tilføjer til deres skønhed og interessante mønstre.

 

Tæpperne har sin oprindelse i et område der strækker sig fra Balkan i vest helt til Mongoliet i øst, men det er særligt i det centralasiatiske og i Mellemøsten de findes i lande som Tyrkiet, Iran, Afghanistan og Pakistan. Tæpperne menes at have en historie der går helt tilbage til 6000 f.Kr., men de ældste Kelim tæpper vi kender til er fra omkring 700-500 f.Kr. Det er altså ikke bare et tæppe men en hel historie i sig selv.

 

Hvordan ser Kelim tæpper ud?

 

Ægte, håndlavede Kelim tæpper, er meget karakteristiske i deres udseende. For det første er der den ret flade overflade som nævnt i foregående afsnit. Et andet karakteristisk træk er de diagonale, geometriske mønstre. Disse mønstre er dog ikke bare til pynt, men hjælper også med at styrke tæppets struktur.

 

Tæpperne er også ofte ganske farverige, om end i meget naturlige farver. Du skal altså ikke forvente skrig-lilla eller lignende her. Mønstre og farver varierer desuden fra region til region, så begynder du at kende lidt til tæpperne og deres forskellige typer mønstre vil du ofte kunne spotte deres oprindelse. Kan du ikke dette kan du stadig nyde det store udvalg og variation der kommer med disse geografiske forskelle.

 

Hvorfor vælge et Kelim tæppe?

 

Der er mange gode grunde til hvorfor du burde vælge et Kelim tæppe, både praktiske og æstetiske. Praktisk set er det et ganske slidstærkt tæppe og tåler også rengøring med ting som mild sæbe og vand, hvis uheldet er ude. Dets flade overflade gør det desuden let at ryste og fjerne støv og snavs fra.

 

Æstetisk set er grundene ret åbenlyse. Der er simpelthen bare tale om nogle fantastisk smukke og interessante tæpper, og med den store variation er du næsten sikker på at finde noget til din smag. Desuden får du et tæppe med en lang og stolt historie, noget man bare ikke kan sige om alle de masseproducerede ting vi omgiver os med ellers.

 

Hvor kan du bruge dit Kelim tæppe?

 

Dette sidste spørgsmål peger på Kelim tæppers måske største fordel – deres alsidighed. Det korte svar er nemlig at Kelim tæpper kan bruges i stort set alle rum i huset, og med god effekt. Tæpperne er en glimrende måde at få farver, teksturer og masser af charme ind i et hvert rum i din bolig på.

 

Dets slidstyrke og lette vedligeholdelse gør det for eksempel til et af de mest oplagte tæpper i rum som køkkenet eller entreen, rum hvor man ellers måske ville undgå tæpper da de nemt samler snavs og skidt. Udover dette kan du have dem hvor som helst og eventuelt have flere i boligen. Også på væggene er de flotte som en slags vægdekorationer.