Hvorfor bruge en låneguide inden du låner?

Indhold sponsoreret af Lead Supply

Danskerne låner penge som aldrig før. Lånemarkedet boomer, og det er både når det gælder forbrugslån, boliglån og billån. Udbyderne af lån står i kø for tilbyde danskerne et lån. Men hvordan skiller man fårene fra bukkene, undgår de dårlige lån og finder de gode? Går du med overvejelsen om et lån, kan du med fordel bruge en låneguide til at undgå faldgruber og tage det bedst mulige valg for dig.

 

Selvom det i dag er let at optage et lån og udvalget er stort, er det ikke noget, man bør gøre uden at tage sine forbehold. En tommelfingerregel siger, at det koster penge at låne penge. Spørgsmålet er bare, hvor meget er du villig til at betale? Det er vigtigt altid at tænke over, hvorvidt et lån er den bedste mulighed samt hvilke konsekvenser, det vil have for din økonomi. Du er langt bedre stillet til at træffe en beslutning og finde et billigt lån, hvis du læner dig op ad eksempelvis Ekstra Bladets låneguide. Her kan du, foruden at finde et billigt lån, læse om de mange forskellige lånetyper, fordele, ulemper og faldgruber. Samtidig med dette kan du sammenligne lån fra forskellige udbydere, så du kan få et indblik i prisniveauet og vilkårene ved de forskellige lån. For én ting er prisen, en anden er betingelser og vilkår for lånet. Her er det vigtigt at du finder ét, som passer til dine behov og økonomi. 

 

Forstå begreberne og læs det med småt

Hvis man låner penge, er der næsten altid nogle omkostninger, som følger med. Disse omkostninger er den måde, låneinstituttet tjener deres penge på. Dette kan enten være i form af renter eller gebyrer for etablering af lån. Disse beløb falder ind under kategorierne renter og omkostninger. Omkostningerne angives også som ÅOP (årlige omkostninger i procent) og kan variere meget fra lån til lån. Det er en faktor, som har stor betydning for, hvor mange penge, du skal betale tilbage, og det er derfor vigtigt, at du ser dig for, og har det med i dine overvejelser, når du skal vælge et lån. ÅOP bør som udgangspunkt være så lav som muligt. Det kan du blive sat mere ind i vha. en låneguide.

 

Hvis du tænker på at optage et lån, skal du være opmærksom på lånets løbetid. Det er ikke uvæsentligt, om lånet løber et eller fem år, og du bør derfor tænke lidt ud i fremtiden og prøve at gennemskue, hvordan dit liv ser ud til den tid. Måske kan det give mening for dig med en lang løbetid, hvis du ved, at din indtægt kan bære den månedlige tilbagebetaling.

 

Afstem med din økonomi og overhold aftalen

Inden du skriver under på en låneaftale, er helt essentielt at du har inkorporeret afdrag på lånet i dit budget. Det er aldrig en god idé at sætte sig dyrt, så sørg for at være realistisk omkring dit rådighedsbeløb. Mange glemmer at have en økonomisk ‘buffer’ i deres budget, som kan dække eventuelle uforudsete udgifter eller ændre i ens økonomi.
Derudover er det en selvfølge, at du ikke misligholder lånet, dvs. at du undlader at afdrag. Her kan du komme i store vanskeligheder og din gæld kan komme ud af kontrol, da du her kan risikere at skulle betale renter af renterne, der hele tiden løber på. Dermed vokser beløbet, der skal betales tilbage. Deraf er det, igen, en god idé at sikre at din økonomi ikke er for stram, så der er plads til ændringer i din økonomi, uden at du behøves negligere betalingen af dit lån.

 

Låntagere, som ikke afdrager på deres lån, risikerer desuden at blive registreret i RKI, som er et skyldner-arkiv, som bl.a. banker, bilforhandlere og realkreditinstitutter har adgang til. Man kan kalde det en slags finansiel straffeattest. På baggrund af denne registrering kan det blive svært senere at låne til f.eks. et hus eller en bil. Sæt dig derfor godt ind i sagerne først ved hjælp af en låneguide. Brug derfor gerne en låneguide og tag dig ekstra god tid inden du kaster dig ud i at låne. Rådfør dig også med en ven eller et familiemedlem, inden du træffer en beslutning om at låne eller ej.